- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
România invitată de onoare la EUROPALIA
La Biblioteca Nationala a Romaniei a avut loc astăzi ceremonia de semnare a Memorandumului de Intelegere in vederea organizarii Festivalului EUROPALIA ROMANIA (octombrie 2019–ianuarie 2020).
Din partea romana, documentul a fost semnat de ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, ministrul culturii, Corina Ioana Suteu, si presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu. Semnatarii din partea EUROPALIA INTERNATIONAL au fost contele Georges Jacobs de Hagen, presedintele EUROPALIA INTERNATIONAL, si baroana Kristine De Mulder, director general EUROPALIA INTERNATIONAL.
Documentul reprezinta oficializarea statutului de tara invitata de onoare la cea de-a XXVII-a editie a Festivalului international EUROPALIA obtinut de Romania ca urmare a parcurgerii, incepand cu anul 2014, a etapelor procesului de candidatura. Astfel, festivalul EUROPALIA ROMANIA se va desfasura in perioada octombrie 2019–ianuarie 2020, in Belgia si in alte state din Europa, si va reprezenta o oportunitate majora pentru promovarea patrimoniului cultural, a traditiilor, potentialului creator si industriilor creative din Romania.
In alocutiunile lor, reprezentantii EUROPALIA INTERNATIONAL au transmis satisfactia privind alegerea Romaniei si au exprimat asteptarile organizatorilor belgieni privind realizarea unei „editii Romania” a prestigioasei manifestari internationale de cea mai inalta calitate.
La randul lor, cei trei demnitari romani, semnatari ai documentului, au mentionat ca acest succes reprezinta atat recunoasterea valorilor, potentialului si prestigiului international al culturii romane, cat si un rezultat al dialogului constant cu organizatorii belgieni si al cooperarii dintre institutiile romanesti implicate.
In alocutiunea sa, ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a mentionat ca, prin diversitatea si valoarea programului pe care il va propune, Festivalul EUROPALIA ROMANIA va amplifica, spre finalul anului 2019, mesajul Presedintiei Consiliului UE. „Aceasta abordare confera o noua valenta simbolica evenimentului de astazi si semnarii Memorandumului de Intelegere, care devin astfel parte a unui angajament, a inceputului unui parcurs comun, care va culmina in 2019 cu mesajul unei Romanii puternice, devotata consolidarii proiectului european, aratand lumii o importanta panoplie de valori, deopotriva traditionale si actuale, realizari si proiecte originale”, a subliniat ministrul afacerilor externe.
Ministrul culturii, Corina Ioana Suteu, a precizat faptul ca „prezenta Romaniei la Festivalul EUROPALIA este un imens prilej de incurajare si stimulare a creativitatii si a creatiei contemporane si de solidificare a energiilor celor care lucreaza pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului material si imaterial. Participarea Romaniei, ca tara invitata de onoarea, la EUROPALIA 2019, an in care Romania va detine si presedintia Uniunii Europene, are valente simbolice si practice foarte importante pentru cultura romana si europeana.”
Presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, a declarat: „EUROPALIA 2019 este una dintre ocaziile rare care se ofera multiplei creativitati romanesti de a-si demonstra european si global valoarea. Sper ca, alaturi de ceilalti parteneri institutionali si de excelenta artistica, Institutul Cultural Roman sa reuseasca si de aceasta data sa fie la inaltimea misiunii sale.ˮ
Festivalul International de Arta EUROPALIA este cea mai mare manifestare culturala din Belgia. Lansata la Bruxelles, in 1969, aceasta reprezinta un festival international de arta bienal, care pune in valoare patrimoniul si diversitatea culturala a unei tari invitate. Dat fiind afluxul mare de turisti (turism profesional, turism de afaceri, turism cultural), Festivalul reprezinta un instrument de prim rang in prezentarea unei tari/culturi in fata publicului european si international.
Printre tarile invitate de onoare la editiile precedente s-au numarat: Italia (1969 si 2003), Franta (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Ceha (1998), Polonia (2001), Federatia Rusa (2005), R. P. Chineza (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). In 2017, tara invitata va fi Indonezia.